« »Tweede jongerenraad 2019 van start

Gepubliceerd op 01-04-2019

Nederland - Zestien jongeren die waren geselecteerd voor de jongerenraad van 2019 werden vandaag officieel geïnstalleerd. Op feestelijke wijze werden ze onthaald op het kantoor van de korpsleiding in Den Haag, in het bijzijn van hun ouders en de leden van de jongerenraad 2018.

De jeugd is belangrijk voor de politie. Liesbeth Huyzer, lid van de korpsleiding en vandaag aanwezig om de installatie te verzorgen, formuleert het als volgt: ‘ Vertrouwen van de samenleving is voor ons functioneren van levensbelang. Om dat vertrouwen te verdienen moet je in contact staan met de samenleving, en de jeugd is daarin een belangrijke groep. Het is wel de toekomst. Ze groeien op in zo’n wezenlijk andere samenleving dan bijvoorbeeld hun ouders. Daarom is het van groot belang om ook dat geluid te horen.' Niet zo vreemd dus dat de politie veel energie steekt in de communicatie met jongeren.

Diversiteit

De dertienjarige Zakaria geeft aan waarom hij in de jongerenraad wil. ‘Ik vind het onderwerp diversiteit erg belangrijk. Als jongere kan ik, samen met de rest van de raad, mijn steentje bijdragen en vertellen hoe ik er tegenaan kijk.’ Ook Fenna (17) wil graag meedoen aan de discussie. ‘Ik geef graag mijn visie op de zaak, en zeker over diversiteit. Dat onderwerp gaat over ons, over hoe onze wereld eruit gaat zien, want wij zijn de mensen van de toekomst.’ Imraan (13) verwacht dan ook dat de politie echt naar de jongeren luistert.

Kernwaarden

Na de installatie gaan de jongeren direct aan de slag met de eerste, echte vraagstukken. Ditmaal over de kernwaarden van de politie: integer, moedig, betrouwbaar en verbindend. Gevraagd wordt of de jongeren manieren kunnen bedenken waarop we kunnen laten zien dat we integer of verbindend zijn. Ikram (14) denkt van wel. ‘Mijn motivatie om in de jongerenraad te gaan is om een socialer mens te zijn die wat voor anderen kan betekenen. In verbinding zijn dus.’

Ook over andere vraagstukken zal de jongerenraad haar licht laten schijnen in de zes geplande bijeenkomsten voor dit jaar. De vorige jongerenraad heeft onder andere meegedacht over cybercrime en contraterrorisme.

jongerenraad-3-1554137966.jpg